
Rakennusalalla toimi vielä vähän aikaa sitten paljon virolaisia rakennusmiehiä, sillä heille Suomen jopa 18 euron tuntipalkat olivat hyvä houkutin. Sittemmin Suomen palkkataso on laskenut, mutta vastaavasti Viron palkkataso on noussut. Suomessa tuntipalkka on nykyään noin 14–15 euroa, kun taas Virossa tuntipalkka pyörii 11 euron tuntumassa. Virossa elintaso on kuitenkin paljon edullisempi, joten heidän kannattaa jäädä kotimaahansa perheensä ja ystäviensä pariin. Suomen palkkatason laskeminen on saanut myös valkovenäläiset ja ukrainalaiset suuntaamaan ennemmin Viroon kuin Suomeen. Latviasta ja Liettuasta on jo pidemmän aikaa suunnattu mieluummin Ruotsin ja Norjan rahakkaimmille työmaille kuin Suomeen.
Suomen rakennustyömaita kansoittavat nyt albanialaiset, uzbekistanilaiset, puolalaiset, romanialaiset, slovakialaiset ja kroatialaiset. Uudellamaalla maalaus- ja tasoitustöiden kerrotaan olevan jo lähes kokonaan uzbekistanilaisten hallussa. Pääkaupunkiseudun isommilla rakennustyömailla voi olla 40 tai jopa 50 eri kansallisuutta, joten perehdytyksiä annetaan esimerkiksi kiinaksi, somaliaksi ja arabiaksi. Rakentaminen on siis Suomen kansainvälisin ala. Enää ei puhuta vain työvoiman tunnista, vaan myös siitä, että rakennusteollisuus, rakennusliikkeet ja suunnittelutoimistot ovat usein ulkomaisessa omistuksessa.
Miksi rakennusala ei houkuta suomalaisia?
Suomalaisia ei rakennusala houkuta, sillä monilla muilla aloilla tienaa paljon paremmin. 14 euron tuntipalkka tarkoittaa noin 2100 euron kuukausipalkkaa. Henkilökohtainen palkanosa ja työkohtainen lisä voivat nostaa tuntipalkkaa. Keskimääräinen tuntipalkka rakennusmiehelle on noin 16,50 euroa, mikä tarkoittaa noin 2400 euron kuukausipalkkaa. Ilta-, yö- ja viikonloppulisät nostaisivat kuukausipalkkaa, mutta näitä ei ole aina tarjolla.
Suomalaisen kokoaikatöissä olevan palkansaajan kuukausiansio on keskimäärin 3470 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että moni tienaa paljon, paljon enemmän – ja moni vastaavasti paljon vähemmän. Yleisin palkka Suomessa on 2600 euroa, eli 200 euroa enemmän kuin rakennusmiehen keskimääräinen kuukausipalkka.
Rakennusala on raskas ala. Rakennusmiehen työ on fyysistä, ja siihen liittyy paljon nostelua, kantamista ja korkeissakin paikoissa liikkumista. Onnettomuusriski on koko ajan läsnä, ja lisäksi Suomen sääolosuhteet tekevät työpäivistä välillä ikäviä. Sateessa, pakkasessa ja kovassa helteessä raataminen ei houkuttele, varsinkin, kun monissa siisteissä sisätöissä ansaitsee paljon paremmin.
Riittääkö rakennusmiehen palkka elämiseen Suomessa?
2400 eurosta jää rakennusmiehen käteen noin 1920 euroa, riippuen täysin tämän veroprosentista. 1920 eurosta voi mennä vuokraan jopa yli puolet, sillä pääkaupunkiseudulla yksiönkin vuokra voi olla yli tuhannen euroa. Jos rakennusmiehen asumiskulut sähkö- ja vesimaksuineen olisivat vaikka 1000 euroa, jää käteen vielä 920 euroa. Yhden hengen ruoat vievät tästä arviolta 300 euroa, ja auto polttoaineineen, veroineen ja vakuutuksineen vähintäänkin 200 euroa. Jäljelle jää 420 euroa, mikä periaatteessa riittää kännykkälaskuun, nettiyhteyteen, satunnaisiin vaate- ja lääkehankintoihin sekä esimerkiksi hammaslääkärilaskuun. Jos rakennusmiehellä sattuu olemaan kulutusluottoja tai kalliita harrastuksia, lapsista puhumattakaan, voi elämä olla melkoista kädestä suuhun elämistä.

Jopa yli neljännes keskituloisista (eli jonkin verran tavallista rakennusmiestä enemmän tienaavista) kertoo, että jos kuukausitulot laskisivat 100 euroa, se tietäisi taloudellisia ongelmia. Alemmissa tuloluokissa sadan euron vähennys työtuloihin – tai sadan euron suuruinen kulujen kasvu – tarkoittaisi vielä suurempia ongelmia. Vain harvalla suomalaisella on vara- eli puskurirahasto, sillä palkasta ei tunnu jäävän yhtään säästämistarkoituksiin. Kuitenkin suomalaiset laittavat suuria rahoja uhkapeleihin. Suomalaiset pelaavat rahapelejä kolme kertaa enemmän, kuin säästävät sijoittamalla osakkeisiin tai rahastoihin. Monet rakennusmiehetkin kuvittelevat saavansa bonusta pelaamisesta. Todennäköisempää on menettää rahansa, sillä esimerkiksi palautusprosentti 90 % tarkoittaa sitä, että joka kierroksella häviää 10 %. Toisaalta, joskus joku voittaa muiden häviämät rahat ja saa ison päävoiton – tämä on suurin syy uhkapelaamiseen.
Kuinka paljon pitäisi saada säästöön rahaa?
Pitkän työpäivän jälkeen ei välttämättä jaksa lähteä toiseen työpaikkaan. Ainoa tapa saada rahaa sivuun pahan päivän varalle on säästäminen – tai työpaikan vaihto. Tarkastelemalla kriittisesti omaa rahankäyttöään keskipalkkainenkin löytää mahdollisuuksia saada rahaa säästöön. Pankista saa neuvoja siihen, miten sijoittaa rahat tuottavasti.
Kuinka paljon rahaa pitäisi olla säästössä? Hyvä nyrkkisääntö on, että 30-vuotiaalla pitäisi olla säästössä yhden vuosipalkan verran, ja ideaalitilanteessa myös 6–12 kuukauden päivittäismenoja vastaava puskurirahasto. 40-vuotiaalla tulisi olla säästössä kolminkertainen vuosipalkka (86 400 euroa plus puskurirahasto), 50-vuotiaalla kuusinkertainen ja 60-vuotiaalla kahdeksankertainen. Tänään on hyvä päivä aloittaa!