Miten QR koodi toimii?

Miten QR koodi toimii?

Kun skannaat QR-koodin puhelimellasi tai tabletillasi, saatat miettiä, kuinka pieni neliöllinen symboli voi sisältää niin paljon tietoa? Tämä artikkeli selvittää, miten QR koodi toimii ja antaa katsauksen sen taustalla olevaan teknologiaan.

Historia ja tausta

QR-koodi, joka tarkoittaa ”Quick Response” -koodia, kehitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994 japanilaisen autovalmistajan Denso Waven toimesta osana tuotantolinjan komponenttien seurantaa. Mutta nykyään näitä koodeja nähdään melkein kaikkialla – tuotepakkauksissa, mainoksissa, tapahtumissa ja jopa digitaalisissa lippuissa.

Rakenne ja ulkoasu

QR-koodi koostuu monista pienistä neliöistä, jotka muodostavat suuremman neliön. Jokainen näistä pienistä neliöistä kantaa tietoa. Koodissa on yleensä kolme kulmaa, jotka auttavat skannaavia laitteita tunnistamaan ja oikein suuntaamaan itse koodin. Tämä on osa sitä, miten QR koodi toimii: se on suunniteltu olemaan erittäin helppo lukea.

Tiedon koodaus

Miten QR koodi toimii tiedon varastoinnissa? Jokainen pieni neliö voi edustaa bittiä, joka on joko päällä tai pois päältä, vastaavasti musta tai valkoinen. Kun nämä bitit yhdistetään, ne voivat muodostaa numeron, kirjaimen tai muun symbolin. Tämä mahdollistaa suuren määrän tietojen tallentamisen pienelle alueelle.

QR-koodeja on eri versioita, jotka voivat sisältää eri määriä tietoa. Pienimmät QR-koodeja voivat sisältää vain muutamia merkkejä, kun taas suurimmat voivat sisältää tuhansia merkkejä.

Tiedon dekoodaus

Kun skannaat QR-koodin, käytät laitetta, joka on varustettu kameralla. Tämä kamera ottaa kuvan koodista ja käyttää sitten erityistä ohjelmistoa tulkatakseen bitit tiedoksi. Tämä ohjelmisto dekoodaa bittisarjan takaisin alkuperäiseksi tiedoksi, olipa kyseessä sitten URL, tekstiviesti tai jotain muuta.

Virheenkorjaus

Yksi merkittävä piirre QR-koodeissa on niiden kyky korjata virheitä. Tämä tarkoittaa, että vaikka osa koodista olisi vaurioitunut tai peittynyt, se voi silti toimia oikein. QR-koodit käyttävät Reed-Solomonin virheenkorjauskoodausta varmistaakseen, että tietoja voidaan lukea jopa, jos 30% koodista on vaurioitunut.

Miten QR koodi toimii erilaisissa sovelluksissa?

Alun perin teollisuuskäyttöön suunnitellut QR-koodeja on laajennettu moniin eri tarkoituksiin:

 1. Mainonta: Yritykset voivat sisällyttää QR-koodeja mainoksiinsa ohjatakseen kuluttajat verkkosivuille tai erikoistarjouksiin.
 2. Tapahtumat: QR-koodeja voidaan käyttää sisäänkirjautumiseen tai lipun tarkistamiseen.
 3. Maksut: Monissa maissa QR-koodien avulla voidaan suorittaa mobiilimaksuja.

Miten QR-koodi luetaan puhelimella?

QR-koodin lukeminen puhelimella on yksinkertainen prosessi, joka on tehty mahdollisimman vaivattomaksi käyttäjille. Seuraavat askeleet kuvaavat, miten QR-koodi luetaan puhelimella:

 1. Laitteen valmistelu:
  • Varmista, että sinulla on älypuhelin, jossa on toimiva kamera.
  • Aseta puhelimesi kamera sellaiseen tilaan, että se voi tarkentaa kohteisiin lähietäisyydellä.
 2. Sovelluksen valinta:
  • Useimmat uudemmat älypuhelimet (kuten iPhone ja monet Android-laitteet) voivat lukea QR-koodeja suoraan kameran sovelluksella ilman erillistä sovellusta.
  • Jos puhelimessasi ei ole sisäänrakennettua QR-koodin lukuominaisuutta, voit ladata ja asentaa erillisen QR-koodin lukijasovelluksen sovelluskaupastasi (esim. Google Play Kaupasta tai Apple App Storesta).
 3. QR-koodin skannaaminen:
  • Avaa kamera- tai QR-koodin lukijasovellus.
  • Kohdista kameran linssi QR-koodiin niin, että koodi näkyy selkeästi kameran näkymässä. Usein näet näytöllä neliön tai muun muodon, joka auttaa sinua kohdistamaan kameran oikein.
  • Useimmissa sovelluksissa sinun ei tarvitse painaa laukaisinta; sovellus tunnistaa automaattisesti QR-koodin ja skannaa sen.
 4. Tuloksen näyttäminen:
  • Skannauksen jälkeen sovellus näyttää QR-koodissa olevan tiedon, joka voi olla esimerkiksi linkki verkkosivulle, tekstiviesti, sähköpostiosoite tai jokin muu tieto.
  • Jos koodi sisältää linkin, voit yleensä napauttaa sitä avataksesi sen oletusselaimessasi.
 5. Turvallisuushuomioita:
  • Ole varovainen skannatessasi tuntemattomia QR-koodeja. Vaikka useimmat koodit ovat turvallisia, on olemassa haitallisia koodeja, jotka voivat ohjata sinut epäilyttäville verkkosivustoille tai ladata haitallista sisältöä.
  • Käytä luotettavaa QR-koodin lukijasovellusta, joka tarjoaa jonkinasteista suojaa haitallisilta linkeiltä.

Näiden yksinkertaisten vaiheiden avulla voit lukea QR-koodeja milloin tahansa ja missä tahansa. Koodit tarjoavat nopean tavan saada pääsy tiettyyn sisältöön, ja ne ovat yhä yleisempiä mainonnassa, tapahtumissa ja monissa muissa yhteyksissä.

Tulevaisuuden näkymät

Vaikka QR-koodeja on ollut olemassa jo vuosikymmeniä, niiden käyttö on kasvanut huomattavasti älypuhelinten yleistymisen myötä. Teknologian kehittyessä ja sovellusalueiden laajentuessa voimme odottaa näkevämme QR-koodeja yhä useammissa ja innovatiivisemmissa yhteyksissä.

Yhteenveto

Nyt kun tiedät, miten QR koodi toimii, saatat katsoa näitä pieniä neliöitä uusin silmin. Ne eivät ole pelkästään käteviä työkaluja tiedon jakamiseen, vaan ne ovat myös osoitus siitä, kuinka edistyksellistä ja monimutkaista teknologiaa voi olla piilossa yksinkertaisen ulkonäön takana.

Suosittuja artikkeleita

Sisällysluettelo